Вибір рубрики

Осушення земель навпаки

09.04.2024

Уявіть собі, що замість висушувати болота для сільського господарства, ми навчились працювати з ними, як із союзниками у виробництві їжі та зменшенні вуглецевого сліду. Так, наші давні предки займалися осушенням боліт, перетворюючи їх на поля і пасовища. Але ці осушені землі віддають назад, випускаючи в атмосферу тонни парникових газів.

Тепер уявіть, що можна обводнити ці болота знову і не просто зберегти їх як екологічні заповідники, а й використовувати для вирощування їжі та інших корисних речей. Науковці з німецького університету в Грайфсвальді придумали, як це зробити, і назвали цей метод палюдикультурою. Вони запропонували розділити її на два напрямки: один – це випасання тварин на природних вологих луках, а другий – культивування рослин на цих же мокрих землях.

Але що там можна виростити? Із тварин на таких землях можуть жити лише водяні буйволи, качки та гуси. А ось рослинний світ на таких територіях дуже різноманітний: від будівельного очерету до лікарських рослин та ягід.

Так, палюдикультура могла б стати чудовим рішенням для Українського Полісся, створюючи нові робочі місця, допомагаючи в енергетиці, зменшуючи ризик пожеж і відновлюючи водний баланс регіону. Це справжній шанс зробити наше сільське господарство не тільки ефективнішим, але й більш дружнім до навколишнього середовища.

Схожі новини:

04.05.2024

Сіють кукурудзу, наступна буде соя

На Вінниччині компанія «ТАС Агро» завершує весняну посівну кампанію 2024 року. Зараз активно сіють кукурудзу,...

Детальніше

04.05.2024

Вишита дітьми півтораметрова писанка

На Львівщині у місті Жовква встановили новий рекорд України — найбільшу мозаїчну писанку! Цю унікальну...

Детальніше

04.05.2024

Для щедрого врожаю помідорів

Вирощування помідорів – це чудова та важлива діяльність для багатьох господарств. Ці овочі, завдяки своєму...

Детальніше