Вибір рубрики

Бракує українського соняшника

27.03.2024

У Молдові виникла непроста ситуація з виробництвом рослинної олії. Найбільший виробник олії в країні, компанія Floarea Soarelui, довелось призупинити роботу через критичну нестачу насіння соняшника. Стелла Островецькі, керівниця компанії, поділилась, що вони зараз не можуть знайти достатньо насіння на місцевому ринку, а імпорт затруднений через новий механізм ліцензування, введений у дію з жовтня минулого року.

Спроба імпортувати насіння з України в січні закінчилась невдачею, бо міністерство сільського господарства не надало необхідної ліцензії. Ця ситуація змусила компанію, яка могла б переробляти понад тисячу тонн насіння щодня, призупинити свою діяльність неодноразово.

Причиною такого стану речей є і те, що місцеві фермери утримують приблизно 100 тис. тонн соняшника, чекаючи на зростання цін влітку, а не хочуть продавати за поточною ринковою ціною. Асоціація «Сила фермерів» навіть заявила, що на ринку є достатньо соняшника, але через монопольне становище групи Trans-Oil, до якої належить Floarea Soarelui, виникає дисбаланс.

Отож, компанія та фермери перебувають в патовій ситуації, де кожен намагається зберегти свої інтереси, але загальний висновок очевидний – потрібні компроміси для вирішення цієї дилеми.

Схожі новини:

05.09.2024

Новітні досягнення та обмін досвідом – День Поля “АГРО Вінниця”

У Вінниці стартував мега-крутий агро-івент — День Поля "АГРО Вінниця". Це вже вийшло на рівень...

Детальніше

04.09.2024

Щоб соняшник ріс у комфорті

Якщо ви займаєтесь вирощуванням соняшнику або просто цікавитеся агрономією, зверніть увагу на важливість густоти посівів....

Детальніше

03.09.2024

Щеплення баклажанів на томати

Анатолій Пісковий із милого села Малий Кобелячок на Полтавщині зумів виростити такого велетенського баклажана, що...

Детальніше