Вибір рубрики

Кооперація у плодоовочевиків

06.04.2024

Наша плодоовочева індустрія має все для успіху: закони на місці, міжнародні друзі готові допомогти, але все одно якось не клеїться з кооперацією. Тарас Баштанник, голова українських фруктовиків і овочевиків, поділився своїми думками на цю тему, каже, що проблема доволі складна і має кілька граней.

Він каже, що вже цілих 12 років у галузі, але з кооперацією так і не склалося. Закон є, гроші з-за кордону теж, але успішних прикладів — як на ліки. Він зауважує, що складніше всього об’єднати великих виробників, а якщо вони ще й фінансово незалежні, то й зовсім не бачать сенсу в кооперації.

Але, каже Тарас, не тільки розміри господарств грають роль. Виявляється, у нас ще й ментальна перешкода: хто буде головним, чия земля, чия ягода перша? І виходить, що кожен краще буде працювати на себе.

Хоча в Європі колись без кооперації нікуди було, у нас наразі інша картинка: ринок дозволяє і маленьким продавати самостійно. І, мабуть, поки що ми залишимося кожен на своєму, роздумує Баштанник. Може, колись щось і зміниться, але поки що, за його словами, ментальність нас не відпускає.

Схожі новини:

06.05.2024

Грантова програма для бізнеса

Німеччина планує підтримати українські підприємства, які прагнуть здійснити екомодернізацію, за допомогою нової грантової програми. У...

Детальніше

06.05.2024

Готова страва із індички

ТМ Kendzer Meat з Дніпра, яка вже 4 роки спеціалізується на переробці індичатини, розширила свій...

Детальніше

06.05.2024

Кукурудзяні поля зменшуються

Європейські фермери збільшують посіви кукурудзи, тоді як українські площі під цією культурою скорочуються. Директорка департаменту...

Детальніше