Вибір рубрики

Можна збільшити врожай картоплі

25.07.2024

У Сумській області можна зібрати три врожаї картоплі за один рік, і це доводить Владислав Коваленко, кандидат сільськогосподарських наук і доцент Сумського національного аграрного університету. Вже чотири роки він проводить дослідження на експериментальній ділянці і отримує чудові результати.

Владислав цікавиться картоплею невипадково. Він задавався питанням: чому фермери зазвичай збирають картоплю тільки один раз на рік, коли можна спробувати зробити це два або навіть три рази? Адже з весни до осені в північно-східній Україні багато сонячних днів, які можуть сприяти росту.

Він створив лабораторію “Інститут картоплярства Північного Сходу України” при СНАУ, де разом з командою вивчав різні аспекти вирощування картоплі в цьому регіоні. Вони розробили методичні рекомендації для всіх, хто хоче збільшити врожайність.

Виявилося, що найкращі результати дає другий термін посадки — влітку, з початку липня до третьої декади серпня. Перший термін, з кінця березня до початку червня, теж досить продуктивний. А ось третій, осінній, дещо відстає через прохолодну погоду.

Важливо враховувати специфіку кожного періоду посадки, підготовку насіння, прогрівання гребенів і захист від шкідників та хвороб. Команда Коваленка також експериментувала з різними сортами картоплі та часом збирання врожаю.

Висновки поки не остаточні, але вже зараз зрозуміло, що в умовах північного сходу України можна значно збільшити врожай картоплі.

Схожі новини:

05.09.2024

Новітні досягнення та обмін досвідом – День Поля “АГРО Вінниця”

У Вінниці стартував мега-крутий агро-івент — День Поля "АГРО Вінниця". Це вже вийшло на рівень...

Детальніше

04.09.2024

Щоб соняшник ріс у комфорті

Якщо ви займаєтесь вирощуванням соняшнику або просто цікавитеся агрономією, зверніть увагу на важливість густоти посівів....

Детальніше

03.09.2024

Щеплення баклажанів на томати

Анатолій Пісковий із милого села Малий Кобелячок на Полтавщині зумів виростити такого велетенського баклажана, що...

Детальніше