Вибір рубрики

Олії на смак кожної господині

10.05.2024

Попри прогнози зменшення врожаю соняшника, його ціни залишаються стабільними через надлишок сої на світовому ринку. Світлана Купрєєва, аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт», пояснила, що надмірна пропозиція сої продовжує впливати на ціни соєвої олії, створюючи додатковий короткостроковий тиск на всі види рослинних олій.

За її словами, дощі в Аргентині можуть затримати збір врожаю сої, проте цей фактор незначний у контексті глобальної пропозиції. Якщо несприятлива погода триватиме, це може трохи підвищити ціни.

Світовий ринок пальмової олії також очікує підвищення цін на нафту, що зробило б пальмову олію привабливою для біодизеля. Очікується сезонне зростання виробництва та експорту пальмової олії, що впливатиме на її вартість.

Купрєєва наголошує, що обсяги переробки соняшнику найближчим часом знизяться, обмежуючи його пропозицію, про що вже знають покупці. Низькі запаси соняшника фіксуються також у країнах Чорноморського регіону. Імпортери, як-от Індія, скоротили запаси рослинної олії, але планують закуповувати більше соняшникової олії в умовах невизначеності, спричиненої війною та можливими перебоями постачань.

В Аргентині очікується збільшення пропозиції соєвої олії через зростання переробки сої. Хоча прогноз на урожай соняшника 2024 року передбачає його зменшення, цей фактор поки не впливає на ціни через великий запас сої та її продуктів. Водночас спекотне літо може потенційно скоротити врожай олійних культур наступного року, що призведе до підвищення цін.

Схожі новини:

20.05.2024

Соняшниковий шрот у Китаї

У квітні цього року експорт соняшникового шроту з України стрибнув вгору, демонструючи майже 560 тисяч...

Детальніше

20.05.2024

Майбутнє українського агроекспорту

Що стосується майбутнього українського агроекспорту до ЄС, то тут важливу роль зіграють червневі вибори до...

Детальніше

20.05.2024

Тепличний досвід європейців

На Чернігівщині фермери вже не бояться травневих заморозків, бо мають нові теплиці! Це стало можливим...

Детальніше