Вибір рубрики

Сади Сумщини і Миколаївщини у морози

06.02.2024

Давайте поговоримо про наших зелених друзів, які зараз сплять під снігом. У третій декаді січня, згідно з даними Українського гідрометцентру, наші зимуючі культури в Україні впевнено переживали зимовий спокій.

Температура ґрунту десь на глибині, де зазвичай “сплять” вузли кущіння наших озимих культур та багаторічних трав, опустилася лише до мінус одного-шести градусів Цельсія. Це виявилося значно вище за ті температури, які могли б їх заморозити.

Але ось що цікаво: у Сумській області на деяких полях утворилася така собі льодяна кірка товщиною 13 мм, яка покрила аж 80% поля. А в Миколаївській області, де теж була льодяна кірка, їй вже прийшов кінець.

Після того, як температура повітря опустилася до мінус 15-25 градусів, метеостанції провели такий собі експеримент з відрощуванням гілок плодових культур. І виявили, що в Сумській та Миколаївській областях морози пошкодили від 1 до 7% квіткових бруньок і від 2 до 5% листкових. Так, це не найкращі новини, але зате ми знаємо, що природа завжди дає нам шанс на відновлення.

Схожі новини:

26.07.2024

Два дипломи магістра одночасно

Важлива новина від Сумського національного аграрного університету! Тепер студенти можуть отримати диплом Королівського аграрного університету...

Детальніше

25.07.2024

Можна збільшити врожай картоплі

У Сумській області можна зібрати три врожаї картоплі за один рік, і це доводить Владислав...

Детальніше

24.07.2024

Зміни клімату усе складніші для аграріїв

Українські фермери сильно відчувають на собі зміни клімату. Цього року неабияка спека змусила агровиробників задуматися...

Детальніше