Вибір рубрики

Сиров’ялений продукт зі свинини

05.05.2024

Смачний делікатес Полісся: традиційний мацик пропонують внести до культурної спадщини України

На Рівненщині готують документи, щоб внести мацик — традиційну страву Рівненського Полісся — до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Вараська громада хоче спочатку включити мацик до обласного переліку, а потім подати документи для Національного реєстру. Про це розповіла Ірина Баковецька, керівник обласного центру народної творчості.

“Мацик, або каврук, — це традиційна страва Полісся, яку виготовляють зі свинини. Її рецептура, приготування і культура споживання — дуже давні. Це був делікатес для бідних жителів кінця XIX — початку XX століть. Її виготовляли раз на рік і споживали протягом року. Ця страва може стати спадщиною всієї України”, — додала Баковецька.

Спочатку мацик має потрапити до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини. Для цього комісія з фахівців, дослідників, науковців і носіїв культури розгляне документи, щоб підтвердити або спростувати давність цієї традиції. Після цього документи подадуть на внесення до нематеріальної культурної спадщини України.

Ірина Баковецька підкреслила, що невідомо, скільки часу займе офіційне визнання цієї страви. Проте, за її словами, визнання мацика нематеріальною спадщиною допоможе зберегти та популяризувати цю унікальну кулінарну традицію.

Схожі новини:

18.05.2024

Взаємовигідне співробітництво

Уявіть собі, як Україна і Чилі, два краї сидять разом за столом і думають, як...

Детальніше

18.05.2024

Жир перетворять у батарейку

Вчені придумали, як перетворити курячий жир на батарейки! Замість того, щоб викидати жир, його можна...

Детальніше

18.05.2024

Здешевлення вартості свинини

То ось що розповідає Віктор Робейко з "Ґудвеллі Україна"! Вони там думають, як зробити так,...

Детальніше