Вибір рубрики

Врожай пшениці на непридатному ґрунті

21.01.2024

Британський фермер Марк Хамфріс за допомогою агроконсультанта реанімував маргінальні угіддя під вирощування продовольчої пшениці.

Проєкт із зеленим компостуванням настільки успішний, що землі, які колись вважалися придатними лише для випасу овець, тепер забезпечують урожайність м’якої борошномельної пшениці понад 10 т/га та 38 т/га кукурудзи. Між посівами пшениці та кукурудзи фермер вирощує кормову ріпу для відгодівлі ягнят.

«Сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що такий компост є надзвичайно корисним для нашої пшениці. Її врожайність у середньому становить трохи більше 10 т/га на ґрунтах, де зазвичай вона не перевищує 7-8 т/га. Ми сіємо сорт Крузо — йому потрібно близько 300 кг N/га, але досягаємо врожайності з економією добрих 100 кг N/га. Це допомогло перетворити бідну землю на стабільно продуктивну ріллю. Водночас використання компосту помітно поліпшило утримання вологи протягом літа, знизило ризик осіннього ущільнення під час збирання кукурудзи, покращило здатність пшениці зберігати врожайність завдяки міцному укоріненню та підтримало індекси фосфатів й калію у ґрунті без додаткових добрив», — розповів фермер Марк Хамфріс.

За матеріалами AgroPortal

Схожі новини:

17.05.2024

Важливість захисту соняшника та сої

На скільки важливо дбати про наші рослини? Особливо коли мова йде про соняшник та сою....

Детальніше

17.05.2024

Рекорд із експорту лохини

У 2023 році Україна встановила рекорд, експортувавши понад 4 тисячі тонн свіжої лохини на зовнішні...

Детальніше

17.05.2024

Правила сільськогосподарської політики

Рада Європейського Союзу взялася оновити правила спільної сільськогосподарської політики, і це велика новина для наших...

Детальніше