Вибір рубрики

Зростає інтерес до салатних овочів

27.03.2024

В Україні вирощувати овочі та фрукти потрібно не лише з огляду на сезонність, але й з урахуванням економічних, кліматичних та військових обставин. Проєкт EastFruit вивчив, як це впливає на український ринок, і отримав коментар від Катерини Нічаєвої, директорки департаменту свіжих продуктів у супермаркетах VARUS, яка планує продажі з урахуванням сезонних та воєнних умов.

Взимку в Україні активніше купують цитрусові та екзотичні фрукти, але менше – салатні овочі через високі ціни. З настанням весни знижується споживання цитрусових, зростає інтерес до салатних овочів, ягід та кісточкових фруктів. Літо та осінь – це час для баштанних, салатних та молодих овочів, зелені та винограду. Певні продукти, як-от борщовий набір та банани, споживаються стабільно протягом усього року.

Планування закупівель здійснюється з урахуванням сезонності та аналізу продажів минулих років. Катерина Нічаєва зазначила, що ціни безпосередньо впливають на обсяг споживання овочів та фруктів, особливо це стосується помідорів та огірків. Зимові обсяги приблизно в 5 разів нижчі за літні, при цьому зимова ціна значно вища. Високі зимові ціни пояснюються імпортом продукції, оскільки власне виробництво в цей період майже відсутнє.

З настанням тепла на ринок виходять малі та середні фермери, збільшуються обсяги сезонного збору, що дає можливість знизити ціну на цю групу товарів.

Схожі новини:

28.04.2024

Пшениця твердих сортів

В Україні цього року набирає обертів тренд на вирощування твердої пшениці, яка зазвичай використовується для...

Детальніше

28.04.2024

Спаржа смачна і корисна

На Черкащині зараз саме час збору першого врожаю спаржі, і це велика подія для місцевих...

Детальніше

27.04.2024

Фермерська професія для жінок

На Житомирщині надзвичайно популярним стає навчання на фермерські професії! Житомирська обласна служба зайнятості видала цього...

Детальніше