Вибір рубрики

Цікава ситуація на ринку ріпаку

04.07.2024

Ринок ріпаку в новому сезоні 2024/25 може показати досить “бичачі” тенденції. Аналітик Barva Invest, Андрій Новосьолов, розказує, що це через можливе скорочення врожаїв у ключових виробниках — Україні, Канаді та Австралії.

Так, наприклад, в ЄС погодні умови були не надто сприятливими, посухи та заморозки вразили посіви, що може зменшити врожаї. Це створює цікаву ситуацію для України, де імпортний попит Європи може зрости через недобір врожаю в ЄС.

Канада може мати непоганий сезон, але в Австралії ситуація ще під великим питанням, вони можуть зібрати менше каноли, ніж зазвичай. Це означає, що загалом пропозиція каноли на світовому ринку буде меншою, і це збільшить глобальний імпортний попит.

В Україні теж прогнозують не дуже великий врожай ріпаку порівняно з минулим сезоном, а значить і пропозиція на світовому ринку може бути меншою. Цікавий момент з переробкою ріпаку в Україні: USDA прогнозує скорочення переробки з 1 млн тонн у 23/24 МР до 0,4 млн тонн у 2024/25 МР. Це сталося через проблеми з експортом, коли Україна не могла відвантажувати ріпак, тож переробники почали його активно переробляти.

Але цього сезону ситуація може змінитися, оскільки український морський коридор, під контролем ЗСУ, продовжує працювати. Це може спричинити високу конкуренцію між переробниками та експортерами, та й ціни на ріпак залишаться високими.

Схожі новини:

21.10.2024

Борщ “Діоніса” та оливки з аличі

У Львові є одне особливе кафе, яке точно варте твоєї уваги – “Інші”. Тут готують...

Детальніше

20.10.2024

Смачна диня-чері для вибагливих

Селекціонери з компанії Superfruiter створили унікальний сорт маленької дині з їстівною шкіркою, яку можна їсти,...

Детальніше

19.10.2024

Продукти для покращення пам’яті

Експерти визначили, що ферментовані продукти можуть допомогти не лише з травленням, а й підтримувати мозкову...

Детальніше