Вибір рубрики

Морозостійкість озимих культур

20.12.2023
wheat

Підвищена вологість ґрунту призводить до перенасичення клітин озимих культур водою, що знижує їх морозостійкість.

Озимі культурі здатні витримувати низькі температурі. Це залежить від того, яка ступінь розвитку рослини восени. Не меншу роль відіграють і умови проходження загартування рослини до початку зимівлі і тривалість самих морозних днів.

Різке зниження температури на початку зими є найнебезпечнішим. Критичними температурами для рослин, що не пройшли загартування, є від –10 °С і до  –13 °С. Не менш сладним є час напрікінці зими. Різкі та тривалі потепління можуть зашкодити озимим культурам через втрату ними захисних речовин.

Причиною перезволоження грунту стали понаднормові опади першої декади грудня. Цьому ж спріяє і можлива відлига. За талої води перезволоженого ґрунту й наявності ще значного снігового покриву, відбувається виснаження рослин за рахунок витрат запасних пластичних речовин.

Потрібен ретельний моніторинг за посівними площами, що вимагають погодні умови, які складаються.

 

 

Схожі новини:

26.07.2024

Два дипломи магістра одночасно

Важлива новина від Сумського національного аграрного університету! Тепер студенти можуть отримати диплом Королівського аграрного університету...

Детальніше

25.07.2024

Можна збільшити врожай картоплі

У Сумській області можна зібрати три врожаї картоплі за один рік, і це доводить Владислав...

Детальніше

24.07.2024

Зміни клімату усе складніші для аграріїв

Українські фермери сильно відчувають на собі зміни клімату. Цього року неабияка спека змусила агровиробників задуматися...

Детальніше