Вибір рубрики

Успішний запуск вуглецевого проєкту

29.03.2024

Аби впоратися з викликами, як-то глобальне потепління, ерозія ґрунтів, дефіцит води та добрив, аграрії шукають дієві методи. Одним з таких є впровадження вуглецевих програм. Про це розказав Андрій Славний з eAgronom на онлайн-конференції “Доступні технології покращення ґрунту”.

Андрій поділився, що для успішного запуску вуглецевого проєкту аграріям потрібно зменшити обробку земель, сіяти покривні культури, дотримуватися сівозміни та керувати рослинними залишками. Завдяки цим практикам можна збільшити концентрацію вуглецю в ґрунті на 0,5-2,5 т СО2/га.

Щоб приєднатися до вуглецевої програми, треба пройти шість етапів: консультація, підписання контракту, збір даних про господарство, впровадження практик та збір даних щороку, отримання вуглецевих кредитів та їх монетизація. Головне, що враховуються тільки ті покращення вуглецевого балансу, які здійснено протягом сезону. Оранку можна проводити раз на шість років.

Не всі поля можуть взяти участь у програмі. Важливо, щоб поле не було пасовищем, торфовищем або водно-болотним угіддям протягом останніх 10 років. Також заборонено спалювання біомаси на полі.

Ціна на вуглецеві кредити формується на основі пропозиції та попиту. Доходи від продажу кредитів залежать від їх кількості, яку фермер може сформувати. Окрім того, запровадження сталих агропрактик, як оптимізація використання добрив та пального, може знизити витрати господарства. В середньому на вуглецевих сертифікатах можна заробити від 20 до 60 євро за гектар.

Схожі новини:

26.07.2024

Два дипломи магістра одночасно

Важлива новина від Сумського національного аграрного університету! Тепер студенти можуть отримати диплом Королівського аграрного університету...

Детальніше

25.07.2024

Можна збільшити врожай картоплі

У Сумській області можна зібрати три врожаї картоплі за один рік, і це доводить Владислав...

Детальніше

24.07.2024

Зміни клімату усе складніші для аграріїв

Українські фермери сильно відчувають на собі зміни клімату. Цього року неабияка спека змусила агровиробників задуматися...

Детальніше