Вибір рубрики

Зміни у кліматі та їх наслідки

08.05.2024

Посівна кампанія в Україні вже близька до завершення завдяки незвично теплій погоді, яка прискорила всі процеси. Як кажуть експерти, погода залишатиметься ключовим фактором, що впливає на врожайність, тому аграріям важливо стежити за змінами та реагувати на них.

За словами Сергія Корнюшенка, менеджера з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, південні та східні області зараз відчувають брак вологи, оскільки весняні опади були недостатніми. У центральних регіонах ситуація дещо краща.

Через перепади температур у квітні озима пшениця та ріпак пропустили одну фазу розвитку. У ріпаку одразу розпочалася бутонізація без нарощування маси. А після м’якої зими з’явилося більше шкідників, що змістило строки їх появи.

Подібна ситуація з пшеницею, яка в деяких регіонах не змогла повноцінно розвинутись. Там, де зазвичай буває кілька пагонів, залишився один. Тому фермери з південних і східних областей можуть втратити 0,5-1 тонну врожаю ріпаку та 1-1,5 тонни пшениці.

Через швидке підвищення температури багато фермерів поспішили сіяти кукурудзу та соняшник. Хтось чекає на дощі, оскільки на глибині 10 см вже немає вологи. Ті, хто ще не сіяли, ризикують садити в сухий ґрунт або чекати на опади.

Фермери зменшують кількість добрив і переходять на більш бюджетні продукти. Спеціаліст радить уважно моніторити поля, адже шкідники та хвороби з’являються у незвичні строки. Засоби захисту рослин потрібно підбирати особливо ретельно.

Схожі новини:

19.05.2024

Ароматний трояндовий конфітюр

У селі Мильчиці на Львівщині власники крафтової сироварні "Гарбузовий рай" Ігор Рева та Соломія Братах...

Детальніше

19.05.2024

Техніка у тимчасовому користуванні

У рамках грантового проєкту "Підтримка малих фермерів в Україні" розпочато збір ранніх зернових 2024 року....

Детальніше

19.05.2024

Німецька сільськогосподарська техніка

Німецька компанія Schneider вирішила порадувати нас своїм брендом сільськогосподарської техніки Eisen Löwe, який вони відродили...

Детальніше