Вибір рубрики

Зміни у витратах на посівну

22.06.2024

Цього року, порівняно з минулим, аграрії не відчули значних змін у витратах на весняну посівну. Хоча ціни на посівний матеріал, добрива та засоби захисту рослин дещо знизилися, це не принесло суттєвого полегшення. Основні проблеми виникли через зростання цін на дизельне паливо та збільшення орендної плати приблизно на 13%.

Компанія МХП повідомляє, що вартість дизельного пального в гривневому еквіваленті підскочила на 14%, а витрати на оплату праці також помітно зросли. Навіть зі зниженням вартості добрив майже на 50% та меншими витратами на насіння і засоби захисту рослин, ці фактори не змогли значно здешевити посівну.

Для зернових культур вартість посівної трохи знизилася на 3%, а для олійних залишилася майже незмінною. Аналітик УКАБ Світлана Литвин підкреслює, що зменшення витрат на добрива відбулося через зниження цін на них та зменшення норми внесення. Загалом, витрати на добрива скоротилися на 14%, причому великі господарства зберегли норми внесення, тоді як малі та середні знизили їх на 10-15%.

З іншого боку, вартість насіннєвого матеріалу зросла на 4%, що пояснюється прив’язкою цін на насіння до цін на культури, які на світовому ринку дорожчають.

Весняна посівна кампанія в Україні завершена. Олександр Хмелюк з LNZ Group відзначив, що значних змін у ціні на посівний матеріал не було, а широкий діапазон пропозицій дозволяв аграріям обирати найбільш підходящі варіанти для своїх потреб.

Схожі новини:

21.10.2024

Борщ “Діоніса” та оливки з аличі

У Львові є одне особливе кафе, яке точно варте твоєї уваги – “Інші”. Тут готують...

Детальніше

20.10.2024

Смачна диня-чері для вибагливих

Селекціонери з компанії Superfruiter створили унікальний сорт маленької дині з їстівною шкіркою, яку можна їсти,...

Детальніше

19.10.2024

Продукти для покращення пам’яті

Експерти визначили, що ферментовані продукти можуть допомогти не лише з травленням, а й підтримувати мозкову...

Детальніше