Вибір рубрики

Відміна заборони на імпорт українського меду

27.03.2024

Угорщина вирішила не повертати заборону на імпорт українського меду, хоча місцеві пасічники й вимагали цього, аргументуючи, що недорогий мед з України призвів до зниження цін на внутрішньому ринку. Торік уряд країни вже обмежував імпорт низки сільськогосподарських товарів з України, включно з медом, але у лютому ця заборона була скасована, що спровокувало протести серед 22 тисяч угорських бджолярів.

Міністр сільського господарства Угорщини, Іштван Надь, наголосив, що заборона не дала бажаного ефекту на місцевому ринку, адже очікуваного зростання оптових закупівельних цін так і не сталося. З іншого боку, це стало перешкодою для тих компаній, які займалися упаковкою та експортом меду до країн ЄС.

Мед з України важливий для експортерів, які без нього не зможуть виконати умови контрактів. Велика частина меду, що імпортується до ЄС, приходить з Китаю та України, при цьому український імпорт склав 25% від загального імпорту меду до ЄС у період з січня по серпень 2023 року.

Бджолярі в Угорщині жаліються, що нинішні ціни на мед не дозволяють їм покрити витрати на його виробництво. Таким чином, ситуація складається складно як для місцевих виробників, так і для експортерів, що змушує шукати баланс інтересів усіх сторін.

Схожі новини:

28.04.2024

Пшениця твердих сортів

В Україні цього року набирає обертів тренд на вирощування твердої пшениці, яка зазвичай використовується для...

Детальніше

28.04.2024

Спаржа смачна і корисна

На Черкащині зараз саме час збору першого врожаю спаржі, і це велика подія для місцевих...

Детальніше

27.04.2024

Фермерська професія для жінок

На Житомирщині надзвичайно популярним стає навчання на фермерські професії! Житомирська обласна служба зайнятості видала цього...

Детальніше